Etiketter

Sunday, October 29, 2023

Ingen pizza - men toppengod!

 

Oemotståndligt smarrigt!

Bläddrade i COOPs kundtidning - oftast blir det faktiskt att jag bara bläddrar igenom den - och råkade fastna på ett litet recepttips om 'Äppelpizza på tortillabröd'. Att kalla något man gör med (inköpes-)tortillabröd för 'pizza' är förstås att ta i ordentligt men detta verkade ändå lockande. 

Sagt och gjort, vi hade hemma både tortillabröd, crème fraiche, äpplen, kardemumma och såklart (svensk!) honung så det var bara att testa. På med ugnen 225C, smeta crème fraiche på ett tortillabröd, fixa flortunna äppelskivor med mandolin, strö på med kardemumma, smälta honung i vattenbad och ringla över - och in i ugnen med hela härligheten.

Riktigt gott blev det, jamen! Härlig konsistens med det lite sega tortillabrödet, tillsammans med syran från crème fraiche och äpplen och sedan som pricken på i:et kardemumman och honungssötman.

Några ytterligare funderingar:

  • Mandolinen är verkligen grejen i många sammanhang. Tunt, tunt blir ofta så suveränt gott! Klart man kan fixa detta med kniven men det gäller verkligen att vara stadig på handen.
  • Jag tar mycket (mortlad) kardemumma! Helt magiskt. Lite kanel därtill fungerar ypperligt bra också.
  • Flytande honung från utlandet - som beklämmande ofta är fejkad honung - finns det ingen anledning att köpa. Det finns gott om väldigt god svensk honung som blir flytande på någon minut i vattenbad.
  • Vi testade också med Chavroux getost, blandad med lite crème fraiche eller grekisk yogurt - fullträff!
  • Råkade ha lönnsirap i skafferiet vid ett annat tillfälle och jag måste säga att det var inte alls dumt, det heller. Fast minst lika gott blir det med honung, egentligen.
Denna snabba anrättning går att variera hur mycket som helst, såklart, och härmed har vi en ny favorit till gofikat. Enkelt, snabbt och supergott - kanske läge att testa med päron nästa gång? 
   

No comments:

Post a Comment